Kolagen
Kolagen v našem těle tvoří největší část bílkovin. Může jít až o 30 procent. Jedná se o základní stavební složku, jejíž hlavní funkcí je působit jako pojivo buněk - v kostech, kloubech, šlachách, pokožce. Prostě téměř v celém těle.
Typů kolagenu existuje 27, pro člověka jsou důležité především první 4 typy.
- Typ I: Nachází se v pokožce, šlachách a kostech. Jde o nejrozšířenější typ, představuje 90% kolagenu v lidském těle.
- Typ II: Zastoupen především v chrupavkách, vazivech a okolo svalových buněk.
- Typ III: Je podobný typu I, vyskytuje se především v kůži a kostech.
V mládí nemáme v lidském organismu s tvorbou kolagenu problém, produkce se snižuje od 25. roku života. Po čtyřicítce se kolagen již téměř netvoří. Kolagen můžeme doplnit stravou. Vhodné potraviny buď kolagen obsahují nebo podporují jeho tvorbu.
Je to maso, mořské plody, tučné ryby, mléčné výrobky, vejce, ořechy a semena a některé druhy zeleniny a ovoce. Alternativou je použití doplňků stravy. Na trhu je dostupný čistý kolagen, i produkty obsahující navíc například chlorellu.